Krokiety do barszczu

Krokiety z ziemniaków

3 ziemniaki ugotować tak, aby jeszcze w parze dojść musiały. Gdy już zupełnie miękkie i zimne  rozwałkować na stolnicy, by grudek nie było, wbić jedno jajo, dodać soli, pieprzu, szczyptę mąki, łyżkę świeżego masła, wyrobić dobrze, robić okrągłe gałeczki, maczać w jaju, posypać tartą bułką i smażyć na maśle. Podać do barszczu.

Krokiety z mięsa

Kawałek ugotowanego mięsa usiekać z kawałkiem gotowanej słoniny. Posiekane dać masło ze zrumienioną cebulką, dodać kawałek moczonej bułki, soli, pieprzu i całe surowe jajo, zasmażyć dobrze. Po wystudzeniu robić okrągłe gałeczki, maczać w jaju, osypać tartą bułką, usmażyć na maśle i podać osobno do barszczu.

„Oszczędna kuchnia”, Helena Pedenkowska, 1948 rok.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *