Na półkach sklepowych znajdziemy różne rodzaje soli – przez sól kamienną, morską aż po himalajską, tybetańską czy hawajską. Każda z nich ma swoje wyjątkowe właściwości, a także smak i zapach. Wykorzystuje się je do przyrządzania rozmaitych potraw, a przez ich kolor niejednokrotnie stają się dekoracją dań. Różne odmiany soli zawierają w sobie odmienne domieszki minerałów, przykładowo sól himalajska zawiera tlenek żelaza barwiący ją na jasny róż.
Sól w obecnych określa się mianem „białej śmierci”, choć w czasach starożytnych była jednym z najcenniejszych kruszców. Płacono nią nawet za służbę żołnierzom. Teraz jest ona symbolem gościnności i braterstwa,
a mimo licznych negatywnych konotacji jej właściwości zdrowotne są niezastąpione dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Reguluje ona gospodarkę wodną organizmu, zawiera magnez, wapń, cynk i mangan. Nie można zapomnieć również, że nadaje ona smak potrawom, a bez niej świat kuchni nigdy nie byłby taki sam.