Czosnek

Czosnek w Polsce pojawił się dopiero w średniowieczu, ale wcześniej i później skutecznie go zastępowano czosnkiem niedźwiedzim – ziołem rosnącym
w polskich lasach. Jego wartości odżywcze jednak były znane już od ponad 4500 lat. Zawarte w nim siarki mają działanie bakteriobójcze
i bakteriostatyczne. I choć jego wyjątkowo specyficzny zapach niektórych może odrzucać, ilość witamin jaką w sobie zawiera sprawia, że jest on niezastąpioną bombą witaminową. Znajdziemy w nim m.in. witaminy B, C oraz prowitamina A, a także selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Spośród nich najwięcej w czosnku jest jednak witaminy C.

Oczywistym sposobem na podanie czosnku jest dodanie go do przyrządzanych potraw. Kto jednak wie o wspaniałych właściwościach czosnkowego naparu? Posiekany czosnek należy zalać gorącą wodą, po czym dodać miód i cytrynę. Taki napar jest bogatym źródłem antyoksydantów
i silnym, naturalnym antybiotykiem. Przeciwdziała on również bakteriom E.coli, wspomaga odchudzanie i walczy z cukrzycą obniżając poziom homocysteiny – aminokwasu, czynnika ryzyka wystąpienia cukrzycy. Jak więc widać czosnek to samo zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *