Przechowywanie masła

Kromka świeżego, pachnącego chleba posmarowana masłem.
Tylko tyle i aż tyle, aby zaspokoić apetyt.
W czasach, gdy nie było lodówek masło przechowywano najczęściej w …wodzie. Zanurzona w niej osełka nie miała kontaktu z powietrzem. Do pojemnika nalewano zimnej wody, wkładano masło i przykrywano, aby nie miało kontaktu ze światłem.

To zanieczyszczenia w powietrzu, światło i ciepło sprawiają, że masło po jakimś czasie jełczeje. Metodę przechowywania masła w wodzie wykorzystuje się do dziś. Zamiast w lodówce masło może stać na stole w niewielkim dzwonku maślanym , w którym pod przykryciem umieszczone jest
w pojemniku z zimną wodą. Jaka jest zaleta tego przechowywania masła? Można je łatwo rozsmarować na kromce, najlepiej świeżego, pachnącego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *