Cebula

Cebulę spożywano już 3000 lat p.n.e. w Azji Środkowej skąd pochodzi.
W Polsce pojawiła się w XII wieku, a dwieście lat później była powszechnie uprawianym warzywem.

Ma doskonałe działanie bakteriobójcze, pozytywny wpływ na układ krążenia, gdyż zapobiega powstawaniu zakrzepów i zlepianiu się płytek krwi. Ma sporo witamin z grup B, C, PP i A oraz zawiera sód, potas, wapń, żelazo i magnez. Dużo cebuli powinni spożywać miłośnicy picia kawy i palenia papierosów o ile nie mają ciężkich schorzeń wątroby, nerek i żołądka.

Naturalnym antyoksydantem znajdującym się w łupinach cebuli jest kwercetyna, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne
i antyhistaminowe. Naukowcy z University of Maryland Medical Center dowiedli, że skutecznie leczy astmę, zapobiega nowotworom i leczy choroby serca. Łupiny z cebuli wystarczy zalać wrzątkiem i pić napar, który można także stosować do przemywania twarzy, bowiem łagodzi stany zapalne skóry i przemrożenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *