Potrawy

This is a page/post excerpt text. You might need to enable the excerpt field in screen options first when editing the page/post.
  • Jaja faszerowane
    Ugotować jaja na twardo, ostudzić i wraz z łupiną przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć ostrożnie jajka, żeby łupiny nie popsuć, usiekać i wymieszać z […]
  • Naleśniki z ziemniaków
    1 kg ugotowanych, obranych i przetartych ziemniaków wymieszać z 1/8 – 1/5 l. mlek, 2 jajami i solą na gęste ciasto. Z tej masy smaży się na […]
  • Pierożki kartoflane
    „Ugotowawszy upodobaną ilość kartofli, obierz z nich skórkę, i, gdy ostygną utrzyj na tarce. Ubij kawałek masła ze śmietaną, przydaj do niego kilka […]
  • Krokiety do barszczu
    Krokiety z ziemniaków 3 ziemniaki ugotować tak, aby jeszcze w parze dojść musiały. Gdy już zupełnie miękkie i zimne  rozwałkować na stolnicy, by […]
  • Chleb wielicki
    Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, jeszcze ciepłego chleba wyjętego prosto z pieca. Co sprawia, że nasz jest […]